Storhetstiden över för folkkärt spel

Göteborgsbolaget Folkspel satsar hundratals miljoner på att ta upp kampen med SvenskaSpel. Satsningen betalas av Bingolottos alla försäljare. Men oddsen är dåliga.

Några dagar före jul blev det klart att folkrörelseägda göteborgsbolaget Folkspel köper rättigheterna till Bingolotto. Därmed fick Riksidrottsförbundet och 77 andra folkrörelseförbund till slut makten över lotteriprogrammet Bingolotto.

Det vill säga, med det viktiga undantaget att man inte kontrollerar TV 4:s program-tablå.

Till denna position har många i Folkrörelsesverige strävat under lång tid. Anledningen är att det har varit en mycket lönsam affär att producera tv-programmet Bingolotto. Grundaren, och den kreativa kraften bakom Bingolotto, Gert Eklund byggde inte sin affärsverksamhet i första hand på lottförsäljningen, utan på möjligheterna att tjäna pengar på det som visades i rutan.

När han 2001 sålde Bingolotto överlät han dessa affärsrättigheter samt hela det tekniska systemet för lottförsäljning och vinstdragning till holländska mediekoncernen Novamedia.

Trots att Bingolotto har hamnat i en negativ spiral har Novamedia fortsatt tjäna pengar på själva programmet. Företag som placerar bilar och resor som vinster i lotteriet, och tittare som ringer in för att delta i tävlingarna, står för en årsomsättning på runt 150 miljoner kronor.

Läs hela artikeln på gp.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *