Drömmen om utländska lotterier

Vinna på Lotto
Att spela på lotto har varit populärt i Sverige i århundraden. Källa: Pixabay

Det finns inte så mycket mer spännande än att sitta med sina favoritnummer krampaktigt i handen medan man ser på hur bollarna på tv tas upp och har makten att förändra ens liv för alltid. Alla dagdrömmer nog vad man skulle göra med en vinnande summa, och känslan av att stega in på kontoret nästa dag och säga upp sig. I Sverige har lotteriet inte alltid varit en självklarhet, och många har länge spelat på utländska lotterier för att undkomma stränga lagar i Sverige. Trots att lotteri nu är tillåtet i landet är internationella lotterier fortfarande populära bland svenskar, vilket beror på en rad olika anledningar.

Internationella lotterier är populära
Plötsligt händer det när ens nummer kommer upp. Källa: Pixabay

Lotteriets begynnelse i Sverige

Under 1900-talet i Sverige debatterades ämnet rörandes ett statligt lotteri ofta, men fick aldrig gehör. På grund av bristen sökte sig många utomlands och köpte lotter från andra länder, vilket var något som den svenska regeringen inte tyckte om. Pengar försvann från svenskarnas fickor till andra delar av världen, och politikerna såg detta som ett problem. Regeringen beviljade tillslut tillfälliga lotterier som hände några gånger per år, men varje gång de hölls var köerna till biljettkioskerna extremt långa. Penninglotteriet blev ett faktum år 1939, men utländska lotterier lockade fortfarande. Varför? Mycket handlade om de höga vinsterna.

De olika utländska alternativen

Nu när internet finns vid våra fingertoppar är det ännu lättare att ta del av omvärldens stora lotterier. Det kanske allra största lotterispelet som finns är USA:s Powerball spel, där hundratusentals medverkar ständigt för att vinna den otroliga jackpotten. Här kan jackpottar uppgå i astronomiska summor som 995 miljoner dollar, men chansen att vinna blir såklart mindre med så många spelare som deltar. I Europa dominerar Euromillions och Eurojackpot, den sistnämnda där en person från Närke tidigare vunnit en halv miljard kronor, vilket är landets störta vinst någonsin. Han lär inte behöva oroa sig över räkningarna något mer!

Större vinster utomlands.
Vinsterna är större utomlands. Källa: Pixabay

Hålla koll på reglerna

När man spelar på lotterier utomlands gäller ibland andra regler än i Sverige, eftersom det följer ett annat lands lagar. Det är viktigt att man läser på och ser till att man gör licensierade vad på internationella lotterier, så att det inte blir problem med utbetalningen om man skulle ha turen att vinna. I vissa länder (som i Amerika) dras skatt, medan i Italien så betalar man inte skatt på sina lotterivinster. Då ska man även kika på hur det ska betalas ut – med Powerball kan man till exempel välja att få allt utbetalt i en klumpsumma, alternativt årligen över 30 år. Inte en helt fel årslön, alltså.

Allt fler lotterier startas varje år och visar inga tecken på att stanna upp. Så länge internationella spel fortsätter att erbjuda höga jackpotts kommer intresset finnas för en bred publik från hela världen, där alla drömmer om samma sak – ett helt förändrat liv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *