Idrottsföreningarna går miste om stor del av Bingolottos överskott

Föreningarna som säljer Bingolotto har gått miste om stora delar av lotteriets överskott. Pengarna har slussats upp till ägarförbunden – i stället för ner till föreningsverksamheten.

Riksidrottsförbundet och de andra centralorganisationerna bakom Bingolotto har plockat ut mer än en halv miljard kronor från lotteriet under Bingolottos historia. Pengarna har gått till förbundens administration i stället för till verksamheten i föreningarna som säljer lotterna.

Det är okänt för de flesta i föreningslivet, men också en av de omständigheter kring Bingolotto som allra mest retar det fåtal eldsjälar som har insyn i lotteriet. Många anser att det borde vara en av Bingolottos hörnpelare att överskottet oavkortat går direkt till föreningarna – så som det var från början.

Pengaströmmen uppåt i organisationen startade efter några år. Då blev överskottet från en av Bingolottos säsonger mer än 100 miljoner kronor större än beräknat. Styrelsen för folkrörelsernas organisation Folkspel bestämde sig då för att behålla en del av överskottet för ägarnas räkning.

Sedan har den vanan hållit i sig fram till i år. Även under Bingolottos nedgång har lottförsäljningen fortsatt att finansiera delar av ägarförbundens administrativa verksamhet.

Läs hela artikeln på gp.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *