Ingen har sett röken av bestämmelserna

Inom restaurangvärlden är man orolig inför rökförbudet som träder i kraft den 1 juni nästa år. På Folkhälsostämman i förra veckan framkom nämligen att det ännu inte är någon som vet hur rökrummen skall utformas. Det finns heller inga pengar avsatta för information om den nya lagstiftningen. I Norge satsade man 10 miljoner på information (och ändå blev det pannkaka).

Det enda som är sagt, är att rökrummen inte får vara större än 25 % av serveringslokalen, men heller inte för små. Det är anvisningar på litet för lösa boliner för att göra en så pass stor investering. Och hur gör en restaurang som tar uppemot 1000 personer? Skickar ut rökarna på gatan? Saken blir inte lättare av att krögaren ställs till ansvar om någon röker utanför rökrummen.

Det som står helt klart är att det är rökförbud på alla ställen där mat eller dryck säljs för att intas på stället. Undantag gäller särskilda rökrum. I rökrummen får ingen annan verksamhet pågå, personal får inte vistas där. En bingohall är ju ingen krog, men det går inte att komma ifrån att vi vanligen serverar mat och dryck. Och om vi inte skulle servera mat och dryck, så är väl ändå andemeningen, att det är personalen som skall skyddas. Eller?

Artikeln kommer från svebico.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *