Vinnare får vara anonyma

Alla som spelar och vinner på Bingolotto, Triss-skrap eller liknande spel har rätt att få vara anonyma. Det är inte rätt mot dem som vinner att mer eller mindre tvinga dem att visa upp sig för allmänheten. Det förvånar mig att ingen maskerad vinnare visats i TV, en rättighet som faktiskt alla spelare har. Skulle jag vinna på en lott skulle jag vägra att ställa upp framför TV-kameran. Bara om jag fick vara maskerad och därmed anonym.

Hur många tragedier som genom åren drabbat vinnare finns väl ingen statistik på, men jag vill tro att alla som utpekas som vinnare av stora penningbelop har drabbats. De får massor av tiggarbrev, telefonsamtal och tiggare vid dörren. En gång vittnade en vinnare om hur han fått tusentals tiggarbrev och hundratals telefonsamtal, en del rent oförskämda med tillmälen som: "Du din rika djävel skicka mig hundra tusen! Det är inte mer än rätt att du delar med dig!"
Många har bittert ångrat att de visade upp sig i TV. Travvinnare, tipsvinnare, penninglottvinnare har ju rätt att vara anonyma. Varför gäller inte detta alla som spelar och vinner? Sedan är en del folk otroligt naiva och dumma som inbillar sig att någon de inte känner ska dela med sig av vinsten. Det gör väl ingen som haft tur och vunnit. Att dela med anhöriga och vänner är väl fullt i sin ordning, men inte till okända. Det var en gång en berömd sångare som hade stor framgång med sina skivor. Han fick massor av tiggarbrev när tidningarna skrev om hans skivframgång. Snäll som han var gav han bort massor av pengar. Men en dag ville han personligen överlämna en summa till en som han trodde fattig, sjuk och utblottad familj.
Men så skedde inte efter det att han ringt på hos familjen. En familjefar öppnade, hemmet var inte fattigt, familjen hade det inte så klent. Dessutom var den som öppnade berusad. Artisen var nykterist och blev chockad. Sedan var det slut på givmildheten för hans del. Detta visar hur det går om vinnare eller framgång visas i massmedia. Jag vill uppmana alla som spelar – se till att vara anonyma! Det får alla vara.

Vill vara anonym 

En intressant insändare som publicerats på OP.se. Tanken är inte helt fel. Kul att se en maskerad person bredvid Lasse Kronér….

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *