Falska förespeglingar på nätet

Kan slumpen vara på spelarnas sida enbart när de spelar gratis provspel? Ja, det visar en undersökning gjord i Kanada. Fast egentligen är det naturligtvis inte så, i stället beror ”turen” på att spelsidorna på Internet ger mycket högre vinstchanser vid provspel, än när man spelar på verkligt om pengar. Det är ett smart, men fult sätta att locka spelkunder.

Forskare i Quebec har provspelat enarmade banditer på 117 spelsidor på Internet. Under de kostnadsfria provspelen var det ofta lätt att gå med vinst, men när forskarna sedan övergick till att satsa pengar vände lyckan. ”Turen” återkom inte förrän man åtgick till de kostnadsfria provspelen.

Snabba belöningar under provspelet genom vinster och meddelanden som ”Du är en av våra smartaste provspelare” lockar till spel om pengar. Därefter kan spelbeteendet upprätthållas med slumpmässiga, men inte alls lika täta belöningar (vinster) säger Per Carlbring vid Uppsala Universitet. Han säger vidare att just sådana här falska budskap förstärker de vanföreställningar som nästan alla problemspelare har. Nämligen att det går att påverka slumpen. I bingons barndom fanns det ett osvikligt sätt att bryta oturen och det var att gå ett varv runt sin stol. Eftersom detta sällan ses praktiseras längre får man anta att inte ens det påverkar slumpen.

Artikeln kommer från svebico.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *