Bingofredag på Cosmos – Koncentration, munhugg och hembakat kaffebröd.

Termometern klättrar upp över 25-gradersstrecket och fläkten i Majbritt Johanssons lägenhet snurrar för fullt. Magnus Detrij från färdtjänst stänger av den, rullar ut Majbritt ur lägenheten och låser dörren. Det är fredag morgon och en avveckans höjdpunkter väntar, bingo på Cosmos, dagverksamheten på Vapengränd i Västervik.

Tre dagar i veckan tar Majbritt Johansson färdtjänst till dagverksamheten på Cosmos och ute i bussen sitter Ines Johansson och väntar. Magnus rullar upp Majbritt och spänner fast rullstolen ordentligt innan det bär av.

Strax efter klockan tio är sällskapet framme. I dörren välkomnar Anette Andersson och Annika Lyrsten-Berg de tillströmmande besökarna. Även här snurrar fläkten för att göra värmen mer behaglig.

– Igår trodde jag nästan att ni hade sålt den, säger Majbritt Johansson.

Värmen är besvärande, men den får henne inte att missa en bingofredag på Cosmos. Vinsten är hembakat kaffebröd, men det är inte den hon kommer för.

– Jag för min del brukar ge bort brödet.

Istället är det den sociala samvaron som lockar. Dagverksamheten är öppen för alla. Men de som behöver färdtjänst för att ta sig hit måste få det beviljat.

När klockan närmar sig halv elva sitter sexton bingospelare laddade med var sin bricka. Stämningen är otålig och någon frågar var utroparen är.

Läs hela artikeln på vt.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *