Alla har rätt till en rökfri arbetsplats

Risken för en icke-rökande restauranganställd att få lungcancer är 50% ökad jämfört med arbetstagare i andra yrkesgrupper. Orsaken är att restauranger, kafeer och andra serveringar är undantagna från den bestämmelse i tobakslagen från 1994 som gör arbetsgivaren ansvarig för att ingen anställd mot sin vilja utsätts för tobaksrök.

Den restauranganställde har inte friheten att lämna en rökig lokal utan kan tvingas vara passiv rökare en hel arbetsdag. Det ökar risken inte enbart för lungcancer utan också för hjärtinfarkt, nedsatt lungfunktion och en rad besvärande symtom som irriterade slemhinnor i luftvägarna, ögon och hud. Andras rök skadar på samma sätt som rökaren själv skadas.

I övrigt kräver vi rökfria miljöer inte enbart i lokaler som matsalar, barer, kafeer, nattklubbar och bingohallar utan också i korridorer, hotellvestibuler och andra angränsande utrymmen.

Läs hela artikeln på LO-Tidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *